Az Őrség keleti szélén elhelyezkedő település első okleveles említése 1310-ből származik. Nevét templomának védőszentjéről, Szent Jakab apostolról kapta. Lakossága jelenleg kb. 350 fő. A község határában található a népszerű, fürdésre alkalmas Vadása-tó.

Szent Jakab templom

Az Árpád-kori eredetű műemlék templom a település központjában, kis dombon épült. Védőszentje Szent Jakab apostol. A román stílusú templomot 1738-ban renováltatta az Eszterházy-család, barokk stílusban, de megőrizte román kori arányait, ill. déli kapuját és a lőrésablakokat. Berendezése 18. századi. Gazdag rokokó oltárát Szent Jakab apostol és a Szentháromság, Szent József és Páduai Szent Antal faszobrai díszítik. Szépek a későbarokk, faragott gyertyatartói is.Vadása-tó

A 3,5 ha területen, szép környezetben fekvő tó a hasonló nevű patak vizének felduzzasztásával keletkezett, és kialakítása a Sigray grófoknak köszönhető. A szájhagyomány szerint a patak mentén ásott rókalyukak kapcsán kapta a vad-ásta, Vadása nevet. Az időközben elhanyagolt területet 1968-ban kezdték felújítani, zömmel társadalmi munkában, és 1971-ben már a mai formájában megnyílt a nagyközönség számára. Azóta a környék egyik legismertebb üdülőövezete lett, mely kiváló lehetőséget biztosít a pihenni, fürdőzni és horgászni vágyó turisták számára.